Adóbevallás 2024 – Idén Május 21 a határidő!

Adóbevallás 2024 – Idén Május 21 a határidő!

Idén május 21-én lesz a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának, illetve az adó megfizetésének határideje. Az adózóknak az elektronikus felületen eddig az időpontig van lehetőségük az esetleges javítások, kiegészítések megtételére. Bár ez a májusi időpont még messze van, az addig hátralévő időben is számos fontos határidő van, melyeknek érdemes a tudatukban lenni. Az alábbiakban ezeket a határidőket és az szja-bevallással kapcsolatos egyéb teendőket, tudnivalókat vesszük végig.





A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a korábbi évekhez hasonlóan idén is minden magánszemély számára elkészíti a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét. A bevallások benyújtásának határidejéig még több mint három hónap van hátra, ugyanakkor a hátralévő időben is több fontos határidő van, melyekkel érdemes tisztában lennünk.

A 2024-es adóbevallás határidői

Az első fontos határidőn egyébként már túl is vagyunk – a munkáltatóknak, a kifizetőknek és a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek január 31-ig kellett a magánszemélyek részére összesített igazolást (23M30) adniuk a 2023. évi jövedelmekről. Fontos, hogy ezek az igazolások számunkra készülnek, azokat a NAV-hoz nem kell beküldeni.




A következő fontos határidőig sincs már sok idő – február 15-ig kell a magánszemélyek részére kiadni a kedvezményre való jogosultságot tanúsító igazolásokat. Megjegyzendő, hogy a NAV-hoz ezeket az igazolásokat sem kell beküldeni.

A következő határidő március 15. – a KAÜ-azonosítóval (Központi Azonosítási Ügynök) rendelkező magánszemélyek ettől a naptól kezdve tekinthetik meg a személyijövedelemadó-bevallási tervezeteket az Ügyfélkapun keresztül.

Mindössze néhány nappal később már érkezik is a következő határidő – a KAÜ-azonosítóval nem rendelkező adózók március 18-ig kérhetik a NAV által készített bevallási tervezet postázását. Mindezt többféle módon is megtehetjük:

  • SMS-ben a +36 30 344 4304-es telefonszámon – az üzenetben az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell megadni a következő formátumban: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn;
  • a NAV honlapján elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja);
  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon (BEVTERVK);
  • kötetlen formájú levélben, melyben az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell megadni;
  • a NAV Infóvonalán keresztül telefonon (1819-es hívószámon);
  • vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatán.





A papíralapú tervezetet március 18. után is kérhetjük a NAV-tól, ám akkor már csak kizárólag a NAV ügyfélszolgálatain tehetjük ezt meg.

A következő határidő április 30. – a NAV eddig a napig küld értesítést a befizetendő adó összegéről azoknak a KAÜ-azonosítóval rendelkező adózóknak, akik nem javították a bevallási tervezetüket, illetve azt nem is egészítették ki. A NAV ugyancsak eddig a napig küld értesítést azoknak a KAÜ-azonosítóval nem rendelkező magánszemélyeknek, akiknek visszatérítendő vagy befizetett adójuk keletkezett, és március 18-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy bevallási kötelezettségüket más módon nem teljesítették. A külföldi illetőségű magánszemélyek is eddig a napig nyilatkozhatnak az szja-bevallás alóli mentesítéshez (23NYK).

A végső határidő pedig május 31. – ez a 23SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen. Az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje ugyancsak ezen a napon van.



Adóbevallás 2024: 1+1 százalék felajánlása 2024-ben

Az 1+1 százalékos felajánlást többféle módon is megtehetjük:

  • az eSZJA felületen keresztül;
  • a bevallásunk részeként vagy
  • a bevallástól függetlenül;
  • papír alapon is.

Ügyfélkapu nyitása 2024-ben

Ügyfélkaput a NAV valamennyi ügyfélszolgálatán nyithatunk, de a folyamat a kormányablakokban, a Magyar Posta kijelölt postahelyein és a konzuli képviseleteken is elvégezhető.

Kinek és mi után kell szja-t fizetni 2024-ben?

Személyi jövedelemadót, azaz szja-t a magánszemélyek fizetnek a megszerzett jövedelmük után. Ez leggyakrabban munkabér szokott lenni, azonban az egyéb kifizetések és például a realizált tőzsdei nyereség is szja-köteles.



Ki készíti el a 2024-es szja-bevallást?

A korábbi évekhez hasonlóan a NAV 2024-ben is minden magánszemély számára elkészíti az szja-bevallás tervezetét. Ezek – mint fentebb írtuk – március 15-ől válnak elérhetővé az Ügyfélkapun. A tervezetek ugyanakkor papír alapon is igényelhetőek – ezeket a NAV április 30-ig kézbesíti az igénylők számára.

Kinek kell önállóan szja-bevallást benyújtania 2024-ben?

Bizonyos magánszemélyeknek, vállalkozóknak önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallást:

  • áfás magánszemélyeknek,
  • mezőgazdasági őstermelőknek,
  • egyéni vállalkozóknak.

Ők a bevallásukhoz felhasználhatják az adóbevallási tervezetet. Az ő esetük azért speciális, mert az esetek többségében olyan bevételt szereznek, melyek nem kifizetőtől származnak, illetve saját maguk dönthetik el, hogy milyen költségelszámolási módszert választanak, milyen kedvezményeket érvényesítenek.



Kinek kell kiegészítenie a 2024-es szja-tervezetet?

Bizonyos esetekben ki kell egészíteni a NAV által elkészített tervezetet:

  • Azok a magánszemélyek, akik olyan jövedelmet is szereztek, amiről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás – például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem – ki kell egészíteniük a tervezetet.
  • A kedvezmények (például családi kedvezmény, személyi kedvezmény) érvényesítéséhez fontos, hogy a visszaigényelhető összegeket feltüntessék a tervezetben. A családi kedvezmény érvényesítéséhez a gyermekek adatainak a kitöltése, a kedvezmény típusának megjelölése, a jogosultsági hónapok megadása ugyancsak elengedhetetlen.
  • A visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet. Ha valaki előző évben több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.
  • Az szja 1+1 százalékáról legegyszerűbb az eSZJA-oldalon nyilatkozni, de postán is be lehet küldeni a NAV-hoz. Ha a munkáltató vállalja a rendelkező nyilatkozatok összegyűjtését, akkor a munkavállalóknak a nyilatkozataikat május 10-éig kell átadniuk a munkáltatók részére.

Az szja-bevallási tervezet kiegészítéséhez, módosításához segítséget adnak a NAV eSZJA-oldalán a „Fontos Információk” között elérhető videók.



Mi a teendő, ha egyetértünk a 2024-es szja-tervezet adataival?

Amennyiben egyetértünk az adóbevallási tervezetben foglaltakkal, és nem kell önállóan bevallást benyújtanunk, akkor nincsen további teendőnk, a NAV által elkészített adóbevallási tervezet a benyújtási határidő után érvényes bevallássá válik.

Mi a teendő, ha nem értünk egyet a 2024-es szja-tervezet adataival?

Ha nem értünk egyet a NAV által elkészített tervezetben lévő adatokkal, úgy az eSZJA-felületen javíthatjuk, kiegészíthetjük és beküldhetjük a bevallást. Amennyiben nincs ügyfélkapunk, akkor önállóan, az adott évi ’SZJA-nyomtatványon kell a bevallást benyújtani. Ha a tervezet adatait a benyújtási határidőig nem javítjuk, nem egészítjük ki, illetve nem küldünk be önállóan bevallást, akkor a tervezet válik érvényes bevallássá.



Fizetési kedvezmény 2024-ben

Ha a személyijövedelemadó-bevallásban a visszajáró összeg kiutalását kérjük, de van köztartozásunk, akkor érdemes a bevallás benyújtása előtt fizetési kedvezményt kérni a NAV-tól. A lejárt esedékességű tartozások mértékéig a NAV a kiutalni kért összeget visszatartja. Ez csak úgy kerülhető el, ha tartozást megfizetjük vagy tartozásainkra fizetési kedvezményt kérünk és azt meg is kapjuk.

Ingatlan-bérbeadásból származó bevétel bevallása 2024-ben

Azoknak, akiknek tavaly ingatlan-bérbeadásból volt bevételük, most kell számot adniuk a jövedelmükről. A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, a másik 10 százalékos költséghányad alkalmazása. A jövedelem megállapítással kapcsolatos bővebb tájékoztató elérhető a NAV honlapján, a 10. számú információs füzetben.

Akik tavaly ingatlant adtak el, azoknak hasznos segítséget nyújt a befizetendő adó kiszámításához a NAV oldalán található kalkulátor és a 9. számú információs füzet, de hamarosan érkeznek még friss hírek erről.

Egyéb infók a 2024-es adóbevalláshoz

A NAV webes szja-kitöltő programját használóknak – ha kiegészítik, pontosítják a tervezetüket – fontos, hogy mentsék a módosítást és csak azután küldjék el a kiegészített tervezetet a NAV-hoz.

Akik papíron adják be bevallásukat – akár személyesen az ügyfélszolgálaton, akár postán – azoknak alá kell írniuk a bevallást, különben érvénytelen lesz.