Adóbevallás 2023 – adóbevallási tervezet online!

Az adóbevallási tervezet elérése

Szja-adóbevallás határidő : 2023. május 22.

2019. évtől a magánszemélyek részére a NAV az adóévet követő év február hónapjának utolsó napjáig beérkezett kifizetői adatszolgáltatások alapján a nyilvántartásaiban szereplő adatokból összeállított adóbevallási tervezetet készít.
Az adóévet követő év március 15-től  KAÜ-azonosítással elérhető a személyijövedelemadó-bevallási tervezetet az elektronikus felületen (https://eszja.nav.gov.hu)



  • a magánszemélyeknek,
  • a mezőgazdasági őstermelőknek,
  • az áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyeknek és
  • az egyéni vállalkozóknak.

Ez 2023-ban sincs másként, a 2022. évre vonatkozó bevallási tervezetek már elérhetőek.



Azok a személyek, akik nem rendelkeznek KAÜ azonosítóval és önállóan nem nyújtották be a 2022-re vonatkozó bevallásukat, 2023. március 16-ig kérhették a tervezet postázását SMS-ben, levélben, telefonon, személyesen vagy elektronikusan.
A határidő lejártát követően a tervezethez való hozzáférés lehetősége nem vész el teljesen, de 2023. március 16. után már kizárólag személyesen a NAV ügyfélszolgálatain kérhető és vehető át legkésőbb 2023. május 22-ig.
Ezért azok, akik idén nem éltek a postázás lehetőségével, de szeretnék leellenőrizni, esetleg kiegészíteni a tervezetüket, legkönnyebben elektronikusan férhetnek hozzá. Ehhez pedig szükség van a KAÜ azonosítóra, ahogyan azt az előzőekben taglaltuk.

Az adóbevallási tervezet elfogadása

Az adóbevallási tervezettel nincs semmilyen teendője annak, aki egyetért a benne foglaltakkal.
Ebben az esetben a tervezet 2023. május 22-ével az adózó érvényes bevallásává válik.
A passzivitás ebben az esetben tulajdonképpen beleegyezést jelent.

Az adózó azonban tevőlegesen is hozzájárulhat bevallása elkészítéséhez azzal, hogy jóváhagyja a leellenőrzött tervezetét.
Az eszja.nav.gov.hu oldalon a tervezet alapját képező adatok is leellenőrizhetőek, ezáltal az adózó arról is meggyőződhet, hogy a részére valamilyen címen jövedelmet juttató kifizetők mindegyike eleget tett a bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségeinek.


A tervezet tartalmazza a magánszemély által az adóévben megszerzett

  • szja-köteles jövedelmet és annak adóját,
  • az ekho szerint adózó jövedelmet és annak adóját,
  • az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem adóköteles részét,
  • a szociális hozzájárulási adó alapját képező jövedelmet és a fizetendő szociális hozzájárulási adót.

Az adóbevallás jóváhagyása során érdemes nagyon körültekintően és megfontoltan eljárni. A bevallási tervezet jóváhagyása után ugyanis a tervezet érvényes bevallássá válik, ezért abban egy esetleges későbbi módosítás már nem lehetséges.
Abban az esetben, ha az adózó az adóalapot, vagy az adó összegét módosítani kívánja, önellenőrzést kell benyújtania, amelyről később még szót ejtünk.




Az érintettek számára fontos információ lehet, hogy kiskorú gyermek adóbevallási tervezetét az online felületen kizárólag a törvényes képviselője ismerheti meg, hagyhatja jóvá még akkor is, ha a gyermeknek egyébként van elektronikus hozzáférése.
A tervezet online jóváhagyásához szükséges, hogy a törvényes képviselő elektronikus ügyintézési jogosultságot szerezzen a NAV honlapjáról letölthető „UJEGYKE” nyomtatvány kitöltésével és beküldésével.

Az adóbevallási tervezet módosítása, kiegészítése

Abban az esetben, ha az adózó nem ért egyet a tervezet tartalmával, jogosult annak módosítására, vagy kiegészítésére.
Ilyen eset lehet például, ha év közben nem vette igénybe az őt megillető kedvezményeket, vagy igénybe vette, de nem a megfelelő összegben.



A módosítás, illetve kiegészítés az elektronikus felületen (eSZJA) nagyon könnyen megtehető, ráadásul a felület rendelkezik egy ellenőrző funkcióval is, ami megkönnyíti a folyamatot.
Amennyiben viszont az adózó nem rendelkezik elektronikus hozzáféréssel, akkor 2023. május 22-ig be kell nyújtania a 22SZJA bevallást, mivel a papíralapon kapott tervezetet nem lehet javítani.