Változik az adózás 2024 január 1-től!

Változik az adózás 2024 január 1-től!

A kormány törvénymódosításának köszönhetően a települések önkormányzatai a jövőben nem vethetnek ki adót a termőföldre, az idénre beszedett földadót pedig október 1-ig vissza kell téríteni – jelentette be Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán.

A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, hogy a törvénymódosítást a földadó eltörlésére az Agrárminisztérium a gazdaszervezetekkel közösen dolgozta ki és nyújtotta be ami 2024-től megkönnyíti sokak életét.



Felidézte, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje Hódmezővásárhelyen bevezette a földadót. „Ha a baloldal lenne hatalmon, országossá tenné ezt az adónemet, ami komoly élelmiszerár-növekedést hozna” – húzta alá, hozzátéve: ezt nem hagyhatták.

Azzal folytatta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) aláírásgyűjtést kezdeményezett a földadó betiltásáért. Az akciót sikeresnek nevezte: rövid idő alatt több mint 120 ezren írták alá a petíciót.

A kormánydöntésnek köszönhetően az önkormányzatok az idénre befizetett földadót október 1-ig vissza kell térítsék, új adót pedig nem vethetnek ki

– hangsúlyozta a videóüzenetben Szél István, a Magosz Csongrád-Csanád vármegyei elnöke.

Megjegyezte, hogy a magyar gazdák a háború, a szankciós energiaválság és az aszály mellett is helytállnak, a lakosságot folyamatosan jó minőségű és biztonságos élelmiszerrel látják el. „Ezt a munkát támogatni és nem akadályozni kell” – idézte az index.