eSZJA bevallás 2024 – fontos bejelentés érkezett!

eSZJA bevallás 2024 – fontos bejelentés érkezett!

Megújult webes felülettel indul az idei eSZJA-szezon – közölte az adóhatóság, és felhívta a figyelmet arra is, hogy elérhetők a friss szja-bevallási információk a honlapján.

A 2023-ra vonatkozó bevallások tervezetét idén is elkészíti a NAV, de akik ennek ellenére maguk készítik el a dokumentumot, már hozzáférhetnek a korábbinál „logikusabb és a kitöltést segítő új funkciókkal kibővített” 23SZJA bevallás webes kitöltő programhoz.




Az szja-bevallási és befizetési határidő egységes, valamennyi adózó számára 2024. május 21 írja a hitelforum.hu.

Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is kínál tervezetet a NAV, amit esetükben, beküldés előtt ki kell egészíteni a tavaly szerzett jövedelmek adataival. KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) március 15-étől bárki hozzáférhet saját bevallási tervezetéhez az eSZJA-oldalon.




Azt is írják, hogy azoknak sem lesz nehéz dolguk, akik maguk készítik szja-bevallásukat. A 23SZJA személyijövedelemadó-bevallást támogató webes kitöltő program több újdonsággal is szolgál. A legegyszerűbben a NAV eSZJA-oldaláról elérhető szolgáltatással az elkészített bevallások kényelmesen, elektronikusan beküldhetők. A NAV-felület akkor is alkalmas a bevallás elkészítésére, ha valaki nem az Ügyfélkapun keresztül nyújtja be bevallását.

Az újdonságok közül érdemes kiemelni, hogy

a kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható.





Ugyancsak könnyebb lett a dolguk azoknak, akik ingatlan eladásából szereztek jövedelmet 2023-ban, hiszen a programba beépített új mezők automatikusan kiszámítják a jövedelem és az adó összegét. Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, ami tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát, és az azzal összefüggő adókötelezettséget. Ha netán hiba csúszik a kitöltésbe, a hibaüzenetek listája piros színnel, felsorolva jelenik meg, és a felület bal oldalán megjelennek a hiba miatt korrigálandó mezők. Akciók az áruházakban >>>




GÁzórások figyelem, jön a változás >>>