Adóbevallás: változás jön az szja-bevallásban 2024-től!

Adóbevallás: változás jön az szja-bevallásban 2024-től!

Az Országgyűlés napirendjén lévő törvényjavaslatban a személyi jövedelemadót érintő változás is szerepel.

Jelentősen csökkenthetnek az állampolgárok és a vállalkozások adminisztratív terhei a törvényjavaslat értelmében: az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény évközi érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatot nem kell majd évente újból beadni, elég csak akkor változás következik be ha az érvényesítést megalapozó körülményekben.




Az első házasok kedvezménye, a családi kedvezmény és a négy vagy több gyermekes anyák kedvezményének esetében folytatólagos nyilatkozatban kérheti a kifizető, hogy mindaddig változatlanul vegyék figyelembe annak tartalmát.

A módosítás jelentős mértékben csökkentheti a kifizetők és a munkáltatók adminisztrációs terheit, azonban nagyobb felelősséget kíván a magánszemélyektől:


a garanciális szabály értelmében ugyanis, ha a jogosultság feltételeinek változásait a magánszemély nem jelzi egy újabb nyilatkozatban, akkor adóbírságot is kiszabhatnak vele szemben.

Az új előírásokat első alkalommal a 2023. december 31-ét követően tett adóelőleg-nyilatkozatok esetében kell majd alkalmazni aminek 2024 Május 20 a határideje.