Adóbevallás – a Nav segít az szja-bevalásban

A magánszemélyek a 2016. május 20-án esedékes szja-bevallásukat akár elektronikusan, akár papír alapon is benyújthatják. Az alábbiakban ehhez nyújt segítséget a Nemzeti Adó- és vámhivatal. adóbevallás-2016-határidő

A személyijövedelemadó-bevallás elektronikus úton a NAV internetes honlapján elérhető Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program segítségével nyújtható be. A keretprogram, a 1553-as szja-bevallás, valamint a kitöltést segítő program

A bevallás elektronikus beküldésének feltétele az ügyfélkapus regisztráció, melyet

– a Kormányhivatal bármely járási (fővárosi kerületi) hivatalában,

– a Nemzeti Adó- és Vámhivatal központi ügyfélszolgálatain,

– a személyi adat- és lakcímnyilvántartás központi szervénél,

– a Magyar Posta Zrt. egyes ügyfélszolgálatain, illetve

– Magyarország diplomáciai, konzuli képviseletein lehet kérni.

 A papír alapú bevallást postai úton beküldheti, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen is leadhatja. Az SZJA-bevallási egységcsomag részeként kézhez vett válaszborítékban bevallását 2016. május 20-ig díjmentesen adhatja postára. Érdemes tudni, hogy a kitöltő (ÁNYK) programmal a bevallás beküldésére szolgáló boríték címzése is elkészíthető.

Az ÁNYK programban lehetőség van a kész bevallás kivonatolt nyomtatására. Ez azt jelenti, hogy a ténylegesen adatot tartalmazó részek kerülnek kinyomtatásra.

A NAV táblázatban összefoglalta a bevallás postai úton történő benyújtására szolgáló, az adózó állandó lakcíme szerint kiválasztandó levelezési címeket.

A magánszemély személyesen is benyújthatja szja-bevallását a NAV ügyfélszolgálatain.

Vélemény, hozzászólás?