Új adóváltoztatások 2015!

Adózás 2015 : A mostani adóváltoztatási tervek gigantikus kormánybevételeket nem hoznak, de arra pont jók, hogy bizonyos kiadásokat fedezzenek belőlük, ilyen lehet például a honvédség bérkompenzációja. Sőt némely adó kifejezetten a gazdaság fehérítését célozza – vélekedtek lapunknak nyilatkozó szakértők.

Alapjaiban nem rengetik meg a makrogazdaságot a kormány adóváltoztatási tervei, hiszen sem a személyi jövedelemadó, sem az általános forgalmi adó gyökereiben most sem változik. A nagy bevételeket ezek hozzák ugyanis. Csupán „finomhangolásról” van szó, az előzetes terveknek megfelelően – írja a Magyar Hírlap. Azt viszont kiemelte, hogy a nagy élelmiszerláncok, a kereskedők és a szolgáltatók, amelyeknek a munkáját, üzleti eredményét befolyásolja a változtatás, nyilvánvalóan nem örülnek, ami érthető is. Példaként említette az import borokra vagy a házi pálinkafőzésre vonatkozó változtatást.

A kérdésre, hogy a befektetési alapok megadóztatására miért most lett szükség, a szakember azt mondta, ennek az a célja, hogy a lakosság inkább állampapírokba fektesse pénzét, hiszen az az államháztartási bevételt növeli. Török most is hangsúlyozta, a kormányzat kiadási oldalán kell lefaragni a költségekből. „Nem lebecsülendő, de nem hatalmas bevételekről van szó. Arra pont jók, hogy visszaforgassa ezeket a költségvetésbe a kormányzat, például a honvédség vagy más szervezet bérkompenzációjához”

Nyilvánvaló, hogy a szolgáltatókra kivetett adókat a cégek majd áthárítják az ügyfelekre, még ha ezt így nyíltan nem is mondják ki – hangoztatta egy adószakértő a 2015-ös törvényjavasla­tokkal kapcsolatban. Ez szerinte nemcsak az internetadóra vonatkozhat, hanem például az élelmiszerláncokat érintő adócsomagokra is. Nagyobb érvágást jelent azonban, hogy a napi fogyasztási cikket áruló kiskereskedelmi üzleteknek az eddigieknél többet kell fizetniük az élelmiszer-biztonsági hálózat fenntartása címén. A sávos rendszerben felépülő adóban, ami a felügyeleti díj, a legtöbbet az egyik multilánc fizetheti majd: a bevétel hat százaléka a teher a háromszázmilliárdot meghaladó forgalom után. A kereskedők viszont örülhetnek, hogy a kártyás fizetések olcsóbbak lehetnek.

Szakértők szerint a gazdaság fehérítését célzó adóváltozások szintén jó hatással lehetnek például az agrárszektorra is, hiszen az élőhús után kevesebb adót kell fizetni. Szintén az állami bevételt növeli és a gazdaságot fehéríti az online pénztárgépek használata, amelyet az idén vezetett be az adóhatóság a feketekereskedelem visszaszorítása miatt. Ugyancsak kedvezően hathatnak majd az exportot és az importot érintő adóváltozások. Rossz döntésnek tartja ugyanakkor a pálinkafőzésre vonatkozó rendelettervezetet, amely az EU-normákhoz igazodik és ismételten változik, szigorítva a feltételeken. Szerinte a kérdés csupán az, amikor az ország csatlakozott az unióhoz, akkor vajon nem tudtunk a főbb irányelvekről? Vámosi-Nagy Szabolcs úgy véli, adóbevételekre az államháztartás szempontjából természetesen szükség van, ám teljesen felesleges minden évben újabb és újabb változtatásokat hozni és egyre sokasodó adónemeket kivetni.