Szja-bevallás 2019: hogyan juthat adóbevallási tervezethez?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó.

Az elkészített tervezeteket a NAV március 15-től az ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában teszi elérhetővé. Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-ig küldi el postán az igénylőknek. Ehhez nem kell mást tenni, mint a rendelkezésre álló lehetőségek valamelyikét kiválasztva, eljuttatni a kérelmet a NAV-hoz (lásd az infografikán).

Ha valaki esetleg mégis lecsúszik a március 18-i határidőről, május 20-ig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain még mindig kérheti, hogy az adóbevallási tervezetet kinyomtatva átvehesse.

Mindezek mellett ügyfélkapu is bármikor nyitható. Ennek segítségével a nav.gov.hu-ról és a magyarorszag.hu-ról elérhető az eSZJA portál, ahol március 15-től nemcsak megtekinthető, de szükség esetén módosítható is a tervezet. További információ: nav.gov.hu/nav/szja/szja

Az szja 1+1%-ának felajánlásáról idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 20-ig.

Aki még nem rendelkezik ügyfélkapuval, így nyithat:

1. lépés: Regisztrálás

Ezt megtehetjük bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, a NAV ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten.

Mire lesz szükségünk?

● személyazonosításra alkalmas igazolványra (személyi, útlevél, jogosítvány), amellyel igazolhatjuk a személyazonosságunkat,

● lakcímkártyára,

● e-mail-címre, amelyre megkapjuk az első belépéshez szükséges, egyszer használatos kódot.

2. lépés: Aktiválás

A kód megküldése után öt napon belül aktiválnunk kell a regisztrációt.