Helyi iparűzési adó 2015

Az adó alanya:
Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység. Az adó alanya a vállalkozó, jogi személy, egyéb szervezet, illetve a mezőgazdasági őstermelő, ha az őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben a 600.000.-Ft-ot meghaladja. Helyi-iparűzési adó 2015
Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.
Az adó mértéke:
Az adó mértéke állandó tevékenység esetén a törvény szerint számított adóalap 2%-a. Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenységnél az adó mértéke, építőipari tevékenység folytatása, illetőleg természeti erőforrás feltárása, vagy kutatása esetén, feltéve, ha a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot, naptári naponként 4000.- Ft/nap.

Bevallási határidő 2015:
A vállalkozó az előző évről szóló helyi iparűzési adóbevallást, valamint a megfizetett adóelőleg és az adóévre megállapított tényleges adó különbözetét az adóévet követő május 31-ig fizetheti meg, illetve ettől az időponttól igényelheti vissza. Az adóbevallás leadás elmulasztása esetén mulasztási bírságot szabnak ki !
Befizetési határidők:
Az adóelőleget két egyenlő részletben kell megfizetni.
I. félévi előleg: március 15-ig
II. félévi előleg: szeptember 15-ig
Feltöltési kötelezettség: december 20-ig

Vélemény, hozzászólás?