Adóbevallás 2014: A „söralátét” a legegyszerűbb – Nav tájékoztató!

A személyijövedelemadó-bevallás legegyszerűbb módja az adónyilatkozat, amit sokan csak „söralátét-bevallásként” emlegetnek. Ezt – egyéb törvényi feltételek megléte mellett – akkor lehet választani, ha a munkáltatók által levont adó, adóelőleg, és a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem több ezer forintnál.

Söralátét-szja-bevallás-2014

1353ADÓNYILATKOZAT nyomtatványon a személyes adatokon túl mindössze három sort kell kitölteni:

  • a magánszemély családi kedvezménnyel nem csökkentett összevont adóalapjának és valamennyi, bevallási kötelezettséggel járó külön adózó jövedelmének együttes összegét,

  • a jövedelmet terhelő személyijövedelemadó-kötelezettség összegét,
  • a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó és adóelőleg együttes összegét.

Érdemes tanulmányozni a munkáltatótól év elején kapott 13M30-as igazolást, mert azon az is szerepel, hogy az adózó jogosult-e az adónyilatkozat benyújtására. Ebben az esetben az igazolás adatait csak át kell másolni az adónyilatkozat megfelelő soraiba.

Függetlenül attól, hogy esetleg az összes munkáltatótól, kifizetőtől kapott igazoláson az szerepel, hogy az adózó adónyilatkozat beadására jogosult, lehetséges, hogy a kapott igazolásokat együttesen értékelve adónyilatkozattal mégsem teljesítheti adóbevallási kötelezettségét. Erről bővebben a nyomtatvány hátoldalán található, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető kitöltési útmutatóból lehet tájékozódni.

Az adónyilatkozat (1353ADÓNYILATKOZAT) a NAV bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról is letölthető. A kitöltő- és ellenőrző programmal elkészített adónyilatkozat az Ügyfélkapun keresztül elektronikusan is beküldhető, vagy kinyomtatva, postán is továbbítható a NAV-hoz.

Az adónyilatkozat benyújtásának határideje 2014. május 20, de elkerülheti az ügyfélszolgálatokon és a postán ilyenkor szokásos sorban állást az, aki a bevallással nem várja meg a határidőt.

Forrás: Nav.hu

Vélemény, hozzászólás?