Több millió bevallás hiányzik még: határidő 2014 Május 20

Az adózók az idén sem igyekeznek mielőbb túlesni szja-bevallási kötelezettségük teljesítésén, április 2-ig 881 ezer 313 bevallást nyújtottak be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

A NAV közreműködését (egyszerűsített bevallás) 356 ezer 684 személy kérte, a korábban söralátétként is emlegetett adónyilatkozatot pedig 12 ezer 056 adóalany választotta – tudta meg az MTI az adóhatóságtól.

Az adóhivatal az első negyedév végéig 177 ezer adókiutalást teljesített összesen 10,8 milliárd forint összegben, ebből 2 milliárd forintot az adózók rendelkezése alapján önkéntes pénztárnak, illetve nyugdíjelőtakarékossági számlára utaltak.

Azoknak, akik nem visszaigényelhetnek, hanem pótlólagosan be kell fizetniük adót, jó tudniuk, hogy a 150 ezer forintot meg nem haladó összegre részletfizetést lehet kérni legfeljebb hat hónapra a bevallásban.

Az szja-bevallásokban minden évben találnak hibákat a revizorok. Az eddigi tapasztalatok alapján a papír alapú kitöltésnél célszerű ellenőrizni, hogy az adózó aláírta-e a bevallást, s hogy kitöltötte-e a részletező lapok számát. Sok esetben a levont adóelőleg összege hiányzik, a családi adóalap kedvezmény kapcsán pedig gyakran hiányosan tüntetik fel az eltartottak adatait. Az adónyilatkozaton az azonosító adatokon kívül mindössze az adóköteles jövedelem együttes összegét, a jövedelmet terhelő jövedelemadó (16 százalék) összegét, valamint a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó, adóelőleg összegét kell feltüntetni. Az adónyilatkozatok esetében a leggyakrabban előforduló hiba, hogy az adózók a számszaki adatokat nem töltik ki, kizárólag a személyes adatok feltüntetésével kívánnak eleget tenni bevallási kötelezettségüknek. A másik, amire nem figyelnek: ha a jövedelmet terhelő szja-kötelezettség és a munkáltató/kifizető által ténylegesen levont szja több mint 1000 forinttal eltér, kizárja az adónyilatkozat benyújtását.

A 2012-es adóévről 4 463 820 személy nyújtott be szja-bevallást, több mint 31 ezerrel kevesebb, mint az előző évről. A hagyományos önbevallások száma tavaly 133 ezerrel csökkent (3,472 millióra), miközben az adóhatóság közreműködésével készített egyszerűsített bevallást 57 ezer fővel többen (289 ezren), a munkáltatói elszámolást 30 ezer fővel többen (704 ezren) választották, mint az előző évben. Az adónyilatkozatot benyújtó magánszemélyek száma megduplázódott, közel 30 ezer lett.

Forrás: MTI

One comment

Vélemény, hozzászólás?